Helppoa ruoanlaittoa

Käytämme Suomalaisia puhtaita raaka-aineita. Olemme suunnitelleet tuotteet niin, että Sinä voit keskittyä vain ruoan valmistamiseen ja siitä nauttimiseen.

TIETOA MEISTÄ

Paahkan syntytarina juontaa juurensa vuoteen 2018. Palataan siis sinne aikaan – alkuvuoteen 2018. Hanne ja Pekka viljelevät perunaa Himangalla Pellonpää nimisellä tilalla. Pekka on ollut tilan isäntänä vuodesta 2003 ja Hanne mukana vuodesta 2017. Tilalla on muutamia pieniä peltoja, joita ei ole järkevää käyttää perunan viljelyssä ja pienen harkinnan jälkeen niillä ajateltiin kokeilla uusia kasveille. Mietittiin, mitä kasvia voisi viljellä jo olemassa olevalla kalustolla ja maa-artisokka nousi yhtenä vaihtoehtona esille. Otettiin yhteyttä maa-artisokan viljelijään ja tutustuttiin tarkemmin sen viljelemiseen. Siemenet käytiin hakemassa paikan päältä ja samalla saatiinkin arvokkaita neuvoja. Tällä hakumatkalla pääsimme myös ensimmäistä kertaa maistamaan maa-artisokkaa. 

Äitienpäivänä 13.5. istutettiin ensimmäiset maa-artisokat Pellonpään tilalle. Siitä alkoi mielenkiintoinen matka, jonka aikana on opittu uuden kasvin viljelemisestä aika tavalla. Ensimmäinen vuosi oli puhtaasti siemenlisäystä. Maa-artisokka jätettiin talveksi maahan ja keväällä se nostettiin ylös, pelto muokattiin ja maa-artisokka istutettiin samantien takaisin maahan. Vasta seuraavan vuoden sadosta alettiin kehittelemään kasvin jatkojalostusta. Maa-artisokka on haastava kasvi säilyvyytensä suhteen. Se vaatii tarkat varastointiolosuhteet. Semmoisia meillä ei ollut ja lähdimmekin miettimään muita vaihtoehtoja.

Kuivaus tuli mieleen ja Hanne jo luuli keksineensä aivan uuden jutun! Mutta googlettamalla selvisi, että Kutinlahden maatila oli jo ennättänyt kokeilla tätä ennen meitä. Sitä myötä on tullut tutustuttua muihinkin maa-artisokan viljelijöihin ja täytyy kyllä todeta, että maa-artisokan viljelijöiden kesken on erittäin hyvä ilmapiiri ja jos jokin asia mietityttää, voi siitä aina soittaa toiselle ja kysellä asiasta. Ensimmäinen erä maa-artisokkaa kuivattiin ja samalla ostettiin muitakin kuivattuja raaka-aineita ja alettiin kehittelemään ruokia.
Nyt ollaankin siinä tilanteessa, että maa-artisokka on vain yksi raaka-aine muiden ohessa. Sen ympärille on rakentunut tuoteperhe. Maa-artisokkasipsit herättävät runsaasti mielenkiintoa ja laadukkailla Yrttipajan yrteillä ja mausteilla niihin on saatu lisättyä mielenkiintoisia uusia makuja. Ruokatuotteet ovat meidän erityinen mielenkiinnon kohde. Itse maistelemme tuotteita paljon, joten suosikkimaut ja suosikkiruoat vaihtuvat melko tiuhaan tahtiin.

Paahka Oy perustettiin tammikuussa 2021. Tuotevalikoimaa kehitetään ja kasvatetaan parhaillaan. Mikäli Sinulla on ideoita tai haluat vinkata meille jotain, niin ota toki rohkeasti yhteyttä.
Paahka Oy:n aputoiminimenä on Traktorityöt P.Kluukeri. Nimi kertookin kaiken tärkeimmän, eli kaikenmoiset traktorityöt onnistuvat. Kesällä peltotöistä pihan harjaukseen ja talvella talvikunnossapitoa. Pekka vastaa pääosin traktoritöistä ja Hanne keittiöhommista. Toki molemmat tarvittaessa tuuraavat toisiaan ja töitä tehdäänkin siellä, missä tekijää tarvitaan.

Pekka on koulutukseltaan maatalouskoneasentaja ja työkokemusta alasta on likipitäin yhtä monta, kuin vuosiakin.
Hanne on koulutukseltaan merkonomi, datanomi, lasten- ja nuorten erityisohjaaja ja perhepäivähoitaja.
Näillä eväillä kehitetään uusia tuotteita ja tehdään työtä, josta kumpikin pitää.

Hanne Kluukeri

vastaa tuotekehittelystä, resepteistä ja tuotteiden valmistuksesta. Uudet mielenkiintoiset maut ja mahdollisimman turvalliset ja vähän allergisoivat raaka-aineet ovat Hannelle tärkeitä asioita.

Pekka Kluukeri

on Paahkan monitoimimies, joka vastaa pääosin traktoritöistä. Tämä mies laittaa yhtä sujuvasti työhaalarin ja kokin paidan päällensä.